zuigwindharmoniums met expression

Het zuigwindharmonium kent drie typen expressioninrichting:

 • normale expression
 • double expression
 • gescheiden bas / diskant expression.

 • Voor uitleg over de werking en het gebruik van de expressioninrichting wordt verwezen naar de pagina publicaties, met name de afleveringen voor het tijdschrift Vox Humana:
  het Duits harmonium, een herwaardering.
  Op deze pagina geef ik een beschrijving van instrumenten voorzien van een expressioninrichting die in mijn bezit zijn.  Deze pagina is als volgt onderverdeeld:


  1. Zuigwindharmoniums met normale expression.
  Bij het harmonium met normale xpression, wordt met de inschakeling van het expression-register, de magazijnbalg uitgeschakeld en vindt de beïnvloeding van de luchttoevoer naar de windlade volledig plaats via de schepbalgen. De expressioninrichting werkt tegelijkertijd op zowel bas als diskant.

  2. Zuigwindharmoniums met double expression. Instrumenten met een double expressioninrichting hebben ten opzichte van de instrumenten met een gewone expressioninrichting, de mogelijkheid om bas en diskant tegelijkertijd onafhankelijk dynamisch te beïnvloeden. Om dit te kunnen realiseren is het instrument wat betreft windvoorziening onderverdeeld in tweeën (bas en diskant) en zijn reguleringsbalgen in het instrument aangebracht; balgen om plotselinge drukveranderingen in de bas of diskant op te vangen en te regelen.

  3. Zuigwindharmoniums met gescheiden (bas) en diskant expression.
  In dit systeem is er de mogelijkheid om naast het gebruik van de normale expression, de expression alleen in te schakelen voor ofwel de bas ofwel de diskant. Het gedeelte wat niet functioneert volgens het expressionregister (dus direct via de schepbalgen) kirjgt lucht via de magazijnbalg.
  Een bijzondere en eenvoudigere vorm van gescheiden expression is het zuigwindharmonium met slechts een diskantexpression. Dit instrument kent niet de mogelijkheid om expressionspel toe te passen in de bas.

  hits counter